Verleden:

Het oorspronkelijk kasteel werd vermoedelijk in de late middeleeuwen opgetrokken (14de - 15de eeuw).

Rond 1790 werd het vervangen door een neo-classicistisch kasteel. Het geheel was omgeven door een brede slotgracht, waarbij een smalle bakstenen brug toegang verleende tot het binnenplein. Kasteel en domein besloeg toen ±  125 hectare.

In 1911 werd er de Bronwaterfabriek "Windeke Bron" gesticht (een bronwater- en limonadefabriek) door de toenmalige burgemeester van Scheldewindeke. De fabriek was werkzaam tot 1976. Er werd gebruik gemaakt van de talrijke bronnen in de omgeving van het Blauw Kasteel.
In 1957 werd het hoofdgebouw gesloopt.

Na vele jaren van verwaarlozing kwam het domein in 2003 in handen van een nieuwe eigenaar, die het domein (waaronder een eeuwenoude moestuin) in zijn oude glorie wil herstellen. Sinds 2007 wordt er aan biologische groenteteelt gedaan.

N.a.v. bouwplannen om het kasteel opnieuw op te trekken zoals het er oorspronkelijk uitzag, werd in 2008 een kleinschalig archeologisch onderzoek verricht op het terrein.

Tijdens de opgravingen kwamen de contructieresten van de in 1957 afgebroken centrale vleugel aan het licht. Er werden echter ook een aantal voorwerpen aangetroffen zoals bakstenen poeren, restanten van een waterput, een houten grachtbeschoeiing (hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de late middeleeuwen). Tegen de grachtbeschoeiing werden heel wat voorwerpen gevonden die dateren uit de 16de en 17de eeuw: tinnen lepel, Wandfragment van een kruik in steengoed, steelgrape in rood aardewerk, grape in rood aardewerk, papkom in rood aardewerk . Een opmerkelijke vondst was ook een bakstenen laatmiddeleeuws poortgebouwtje, geflankeerd door 2 halve torens.


Heden:

Het eeuwenoud kasteeldomein is momenteel een 40 ha groot en wordt sinds enkele jaren in ere hersteld. Er worden op biologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen geteeld. Ondertussen hebben we onze certificering bij het controle-organisme Integra ontvangen zodat we officieel “biologische landbouwproducten” kunnen telen.
Op het domein bevinden zich 2 akkers, een schapenweide (waar een 30-tal Ardense Voskoppen grazen), een ommuurde moestuin (met fruitbomen, bloemen, kruiden, groenten) en een bos dat wordt beheerd met een ecologisch beheerplan.

Tijdens het seizoen is er mogelijkheid om groenten, kruiden en fruit te kopen in het winkeltje op de moestuin (openingsuren: zie groentenverkoop).
Alles bij elkaar worden een 40-tal verschillende groenten geteeld waaronder een reeks “vergeten groenten”.
Jaarlijks organiseren we een opendeurdag, dit tijdens de ecotuindagen van Velt (begin juni) wat zeker de moeite vergt voor geïnteresseerden om een kijkje te komen nemen en kennis te maken met ons project.

winkeltje op de moestuin