BRANDHOUT TE KOOP

  • Gezaagd zacht hout (vooral populier) (2023)
  • Minimum afname 5 kuub (= 1 vracht)
  • Prijs 5 kuub: 300,- euro
  • Thuislevering max. 10 km rond Blauw Kasteel,
    50,- euro meerkosten per vracht (5 kuub)
  • Het hout is gekloven op een lengte van 1,2 m en moet nog door de koper gezaagd worden in kleinere stukken.

Informatie of bestellen: Klaas Arbyn 0488 36 17 95, klaas@blauwkasteel.be

Houthakken

OVER DE BOERDERIJ

Ergens tussen de Schelde en de heuvels van de Vlaamse Ardennen ligt bioboerderij Blauw Kasteel. Hoewel het idyllische domein een en al rust uitstraalt, heerst er een heerlijke bedrijvigheid op en rond de boerderij. Groenteteelt, hakhoutbeheer, biopakketten, schapenkweek, winkelverkoop, … het is maar een greep uit de vele activiteiten van de boerderij. We leiden je even rond!

Serre

GROENTETEELT

De teelt van biologische groenten en fruit ging van start in de ommuurde moestuin van bioboerderij Blauw Kasteel in 2007. Inmiddels vindt de groente- en fruitteelt plaats op totaal drie hectare akkerland en moestuin. Op het akkerland staan ook vijf ruime serres. In de moestuin vind je oude groenterassen, kleinfruit zoals bessen, frambozen, aardbeien maar ook kruiden, bloemen en een hoogstamboomgaard.

De kraakverse seizoensgebonden groenten en fruit bereiken elke week de consument via onze biopakketten, onze vier biowinkels en andere afnemers. Mede door de biopakkettenservice kunnen we een goed zaaischema inplannen en onnodige overschotten voorkomen.

Elk najaar laten we van de vele appels en peren uit de boomgaard sappen persen dat we verkopen in onze winkels of tijdens activiteiten. Het is troebeler dan het sap dat je in de supermarkt vindt, omdat het niet gefilterd wordt. Daardoor is het sap rijker aan vitaminen en mineralen.

Alles wordt op een biologische wijze geproduceerd. Dat wil zeggen dat er geen pesticiden en chemische meststoffen gebruikt worden. Daarenboven streeft de boerderij naar een zo gezond mogelijke bodem. Om ziektes te vermijden en om de bodem minder uit te putten, zetten we om de zes jaar weer dezelfde groente op een perceel. Dat heet ‘teeltrotatie’.
Om de bodem te verrijken gebruiken we een combinatie van plantaardige compost en dierlijke mest, naargelang de behoefte van de teelt. De dierlijke mest komt van onze eigen schapen en van biologische geitenboer De Volle Maan.

Schapen

ARDENSE VOSKOPPEN

Wie langs bioboerderij Blauw Kasteel passeert in de Schaperstraat, maakt veel kans om een kudde grazende Ardense Voskoppen te ontmoeten. De Ardense Voskop is een oud, robuust Belgisch schapenras dat de laatste jaren weer aan populariteit gewonnen heeft, vooral binnen het natuurbeheer. 

Ardense Voskoppen voelen zich thuis in ruige omstandigheden en kunnen zowel tegen droogte als tegen nattigheid en koude. Ze kunnen dus prima buiten overwinteren onder de beschutting van bomen en struiken.
Onze weilanden worden, in tegenstelling tot de intensieve veehouderij, niet bemest. Door de combinatie van maaien en begrazing met Ardense Voskoppen, hopen we de natuurlijke planten- en dierenrijkdom te verhogen. Elk voorjaar lammeren de schapen een aantal nakomelingen. Het teveel aan rammen laten we slachten en verkopen we het gehele jaar door via onze biowinkels. Het lamsvlees is van uitstekende kwaliteit en smaak.

Veel mensen vragen zich af waarom we als boerderij zoveel tijd investeren in de natuur. Naast het belang van natuur op zich, geloven we dat een gezonde natuur zich ook weerspiegelt in een gezonde akker, groenten, dieren en mensen. Zo brengt de natuur uit zichzelf heel wat natuurlijke vijanden voort, die op hun beurt onze groenten beschermen tegen schadelijke insecten of schimmels.
Wanneer de mens, de natuur zijn krachten laat gebruiken zoals de natuur het bedoeld heeft, ontstaan er verschillende fantastische symbiosen die automatisch zorgen voor biodiversiteit. Deze wereld aan symbiosen bevinden zich grotendeels af in de grond.

Houthakken

BOSBEHEER

Een groot deel van het kasteeldomein bestaat uit bos, waarvan sommige delen bijna honderd jaar oud zijn. Grote delen werden in de jaren vijftig echter eenzijdig beplant met populieren en het oude hakhout werd verwaarloosd, waardoor de natuurlijke rijkdom sterk minderde. Gelukkig gaat de natuur ook zijn eigen gang en met onze hulp behouden we een prachtig bos met een grote biodiversiteit.

In de winter is er op de akkers minder werk, waardoor we ook meer tijd in het bos doorbrengen. Via ecologisch bosbeheer proberen we de verscheidenheid aan planten en dieren van weleer te herstellen en te behouden. Zo laten we zaadbomen staan voor natuurlijke verjonging van het bomenbestand. Waar nodig worden inheemse soorten geplant zoals: eik, es, zwarte els en linde (als dreefbomen). De beuk planten we niet aan, dit is ook eigenlijk geen inheemse soort en daarnaast doet hij het niet zo goed in de natte bosgrond. De beuken die er al staan mogen blijven.

Oud hakhout nemen we o.a. opnieuw in gebruik als palen voor omheining. Daarenboven proberen we een geleidelijke overgang te maken tussen onze akkers, weilanden en het bos, zodat specifieke vogels, vlinders of planten er opnieuw kunnen gedijen.

Inmiddels hebben we in de afgelopen jaren al heel wat mooie veranderingen mogen ontdekken. Elk jaar rond Pasen zijn grote delen van het bos bedekt met een kleurrijk tapijt van sleutelbloemen, bosanemonen, hyacinten of de zeldzame eenbes. Dit wijst erop dat we een gezond ecosysteem aanschouwen.

VRAGEN OF MEER INFORMATIE?
Bel of e-mail gerust Klaas Arbyn: 0488 36 17 95,  klaas@blauwkasteel.be

Blauwe kookpot met groente
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief...

NIEUWS VAN ONZE BIOBOERDERIJ EN BIOWINKELS  |  TIPS  |  PROMO’S  |  RECEPTEN

Aardappeloogst
Scroll naar boven