boeren met een historisch kantje

Het Blauw Kasteel is een kasteeldomein van ruim 36 hectare in Scheldewindeke, te situeren tussen Gent en de Vlaamse Ardennen. Op het domein worden biologische groenten en fruit geteeld. Deze worden verdeeld via biopakketten, biowinkels en andere afnemers.

De groenteteelt vindt plaats op de akkers van in totaal 3 hectare. Binnen de ommuurde moestuin naast het kasteel zelf ligt een oude boomgaard, een moestuin, een fruit- en kruidentuin en een gevarieerde bloemenborder. In de zomer kan je er zelf je bessen, frambozen en aardbeien komen plukken. 

Verder bestaat het domein uit een ecologisch beheerd loofbos van 20 hectare en acht hectare weiland waar Ardense voskoppen grazen, een oud en robuust Belgisch schapenras.

Bronwaterfabriek

Het oorspronkelijk kasteel werd vermoedelijk in de late middeleeuwen opgetrokken (14de - 15de eeuw). Rond 1790 werd het vervangen door een neo-classicistisch kasteel. Het geheel was omgeven door een brede slotgracht, waarbij een smalle bakstenen brug toegang verleende tot het binnenplein. Het kasteeldomein besloeg toen om en bij de 125 hectare.

In 1911 werd op hetzelfde domein de bronwater- en limonadefabriek "Windeke Bron" gesticht door de toenmalige burgemeester van Scheldewindeke. De fabriek was werkzaam tot 1976. Er werd gebruik gemaakt van de talrijke bronnen in de omgeving van het Blauw Kasteel.

In 1957 werd het hoofdgebouw van het kasteel gesloopt. Na vele jaren van verwaarlozing kwam het domein in 2003 in handen van een nieuwe eigenaar, die het domein in zijn oude glorie wil herstellen. Sinds 2007 wordt er aan biologische groenteteelt gedaan.

Tijdens archeologische opgravingen kwamen de constructieresten van de afgebroken centrale vleugel naar boven, samen met voorwerpen uit de late middeleeuwen (bakstenen poeren, restanten van een waterput en poortgebouw, houten grachtbeschoeiing) en uit de 16e-17e eeuw (tinnen lepel, kruiken, aardewerk).