Akker

OVER DE BOERDERIJ

Ergens tussen de Schelde en de heuvels van de Vlaamse Ardennen ligt bioboerderij Blauw Kasteel. Hoewel het idyllische domein een en al rust uitstraalt, heerst er een heerlijke bedrijvigheid op en rond de boerderij. Groenteteelt, hakhoutbeheer, biopakketten, schapenkweek, winkelverkoop, … het is maar een greep uit de vele activiteiten van de boerderij. We leiden je even rond!

Serre

GROENTETEELT

De teelt van biologische groenten en fruit op bioboerderij Blauw Kasteel ging van start binnen de ommuurde moestuin, in 2007. Ondertussen vindt het merendeel van de groenteteelt plaats op tweeënhalf hectare nabijgelegen akkerland. Op dit akkerland staan ook vijf ruime serres.
In de moestuin vind je oude groenterassen, kleinfruit zoals bessen, frambozen, aardbeien maar ook kruiden, bloemen en een hoogstamboomgaard.

Van de vele appels en peren laten we sap persen dat we verkopen in onze winkels of tijdens activiteiten. Het is troebeler dan het sap dat je in de supermarkt vindt, omdat het niet gefilterd wordt. Daardoor is het sap rijker aan vitaminen en mineralen.

Alles wordt op een biologische wijze geproduceerd. Dat wil zeggen dat er geen pesticiden en chemische meststoffen gebruikt worden. Daarenboven streeft de boerderij naar een zo gezond mogelijke bodem. Om ziektes te vermijden en om de bodem minder uit te putten, zetten we maar na zes jaar weer dezelfde groente op een perceel. Dat heet ‘teeltrotatie’. Om de bodem te verrijken gebruiken we een combinatie van plantaardige compost en dierlijke mest, naargelang de behoefte van de teelt. De mest komt van een naburige biologische geitenboer De Klavertroef en van onze eigen schapen.

Schapen

ARDENSE VOSKOPPEN

Wie langs bioboerderij Blauw Kasteel passeert in de Schaperstraat, maakt veel kans om een kudde grazende Ardense Voskoppen te ontmoeten. De Ardense Voskop is een oud, robuust Belgisch schapenras dat de laatste jaren weer aan populariteit gewonnen heeft, vooral binnen het natuurbeheer. 

Ardense Voskoppen voelen zich thuis in ruige omstandigheden en kunnen zowel tegen droogte als tegen nattigheid en koude. Ze kunnen dus prima buiten overwinteren onder de beschutting van bomen en struiken.
Onze weilanden worden, in tegenstelling tot de intensieve veehouderij, niet bemest. Door de combinatie van maaien en begrazing met Ardense Voskoppen, hopen we de natuurlijke planten- en dierenrijkdom te verhogen. Elk voorjaar lammeren de schapen een aantal nakomelingen. Het teveel aan rammen laten we slachten en verkopen we het gehele jaar door via onze biowinkels. Het lamsvlees is van uitstekende kwaliteit en smaak.

Veel mensen vragen zich af waarom we als boerderij zoveel tijd investeren in de natuur. Naast het belang van natuur op zich, geloven we dat een gezonde natuur zich ook weerspiegelt in een gezonde akker, groenten, dieren en mensen. Zo brengt de natuur uit zichzelf heel wat natuurlijke vijanden voort, die op hun beurt onze groenten beschermen tegen schadelijke insecten of schimmels.

Houthakken

BOSBEHEER

Een groot deel van het kasteeldomein bestaat uit bos, waarvan sommige delen bijna honderd jaar oud zijn. Grote delen werden in de jaren vijftig echter eenzijdig beplant met populieren en het oude hakhout werd verwaarloosd, waardoor de natuurlijke rijkdom sterk minderde. 

In de winter is er op de akker minder werk, waardoor we meer tijd in het bos doorbrengen. Via het ecologisch bosbeheer proberen we de verscheidenheid aan planten en dieren van weleer te herstellen.
Het oude hakhout nemen we opnieuw in gebruik en de populierenbestanden worden vervangen door inheemse boomsoorten zoals eik, es en beuk. Daarenboven proberen we een geleidelijke overgang te maken tussen onze akkers, weilanden en het bos, zodat specifieke vogels, vlinders of planten er opnieuw kunnen gedijen.
Inmiddels hebben we in de afgelopen jaren al heel wat mooie veranderingen mogen aanschouwen. Elk jaar rond Pasen zijn grote delen van het bos bedekt met een kleurrijk tapijt van sleutelbloemen, bosanemonen, hyacinten of de zeldzame eenbes.

VRAGEN OF MEER INFORMATIE?
Bel of e-mail gerust Klaas Arbyn: 0488 36 17 95,  klaas@blauwkasteel.be

Aardappeloogst
Scroll naar top